Als ondernemer krijgt u steeds vaker de vraag of u VCA-gecertificeerd bent. Veel opdrachtgevers stellen dit zelfs als voorwaarde. Maar waar staat VCA eigenlijk voor?

VGM Checklist Aannemers

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen. In feite is VCA veel meer dan een checklist. Het is een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.

Voor wie?
VCA-certificatie is bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico in een risicovolle omgeving. Vaak gaat het om constructie- of onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. VCA-certificatie wordt veel gevraagd in de volgende branches:
•Werktuigbouwkunde
•Elektrotechniek en procesbesturing
•Bouwkunde
•Civiele techniek
•Overige technische diensten, zoals isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, transport, inspectie, etc.


Hoe is VCA ontstaan?
VCA bestaat sinds 1994. De ontwikkeling van het VCA-certificatiesysteem werd in 1989 opgestart door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid. Vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven en aannemers wilden een systeem opzetten om aannemersorganisaties objectief te toetsen op hun veiligheidsbeleid en -prestaties. Inmiddels wordt de VCA algemeen erkend als industriestandaard.

Stichting Samenwerken Voor Veiligheid
Het VCA-systeem is ondergebracht bij de onafhankelijke Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Het Centraal College van Deskundigen VCA verzorgt het beheer en de verdere ontwikkeling van het VCA-schema. Het VCA-schema valt onder accreditatie van de Raad voor Accreditatie (RvA). De certificatie-instellingen die de VCA-audits uitvoeren zijn door de RvA geaccrediteerd.

Europese Standaard
Het VCA-systeem (het zogenaamde certificatieschema) voldoet aan de eisen die in Europese normen zijn vastgelegd. Daardoor wordt internationale toepassing en eventueel wederzijdse erkenning tussen de Europese landen vereenvoudigd.

 

Als u leiding geeft aan mensen op een locatie waar VCA verplicht is dient u de VCA VOL training en examen te volgen. Ook als ZZP-er dient u VOL VCA gecertificeerd te zijn. In alle andere gevallen volstaat Basisveiligheid VCA, ook bekend als B VCA.

 

Examen/Toets
U bepaalt zelf wanneer u wilt deelnemen aan een van de regionale examens; deze worden gedurende het hele jaar op diverse plaatsen in Nederland verzorgd. U ontvangt het erkende diploma (onder toezicht van de Examenkamer). Dit diploma is 10 jaar geldig.

 

Duur van de cursus is 1 dag

merlo verreikerbeweegbare hulpgiekmobiele torenkraan at 6Reachtr.1verreiker 026mobiele torenkraanautolaadkraanVerreiker Sennebogen opleidingMRT2150 -2 privilege-4Telekraan machinistautolaadkraan cursusSennebogenGrondverzet met hijsenSmallegangentruckmachinist autolaadkraantelescoopkraangrondverzet met hijsfunctieHijsbegeleider opleidingrupskraanKraanmachinisthijsbegeleidermanitouverreikerat 5Torenkraan 123Overslagkraan cursus machinistheftruck 3 Linde 8theftruck ibcTelekraan machinist met hijsbegeleiderMinikraan opleidingSpieringspierings kranenMachinist Mobiele Torenkraan